Home.
Producten.
Wie zijn wij?.
Contact.

Dynamatic ©  | Disclaimer

Home.
Producten.
Wie zijn wij?.
Contact.

Producten

Meten en testen van zonnepanelen en inverters op locatie (HT ITALIA producten) Meten van zonnepanelen (Labo) Simuleren van zonnepanelen Testen van inverters (Labo)

Testen van zonnepaneel inverters (Labo)

Het testen van zonnepaneel inverters is een complexe aangelegenheid. Je wilt de inverter natuurlijk kunnen testen onafhankelijk van het weer of tijd van de dag. En het liefst in een laboratorium omgeving waarbij je de input mogelijkheden van de inverter ten alle tijden kunt simuleren. Daarnaast moet de inverter aan wettelijke eisen voldoen alvorens deze vermogen mag gaan leveren aan het net. De inverter moet binnen bepaalde frequenties kunnen synchroniseren met het net. En dat geldt natuurlijk ook voor de netspanning. Vervolgens is het interessant om het rendement van de inverter te bepalen over het volledige vermogens bereik. Al met al een vrij complexe test opstelling.

We hebben in samenwerking met een aantal fabrikanten een testsysteem ontwikkeld om een breed scala aan inverters te kunnen testen. Het systeem kan afhankelijk van de gewenste test mogelijkheden worden samengebouwd.

Aan de input zijde bestaat het systeem uit een zonnepaneel simulator, een voeding om zo de verschillende panelen en weersomstandigheden te kunnen simuleren en eventueel een power meter.  De zonnesimulator wordt gebruikt in combinatie met een DC voeding die is voorzien van een analoge aansturing. De eigenschappen van de PV module worden middels een uiterst gebruikersvriendelijk softwarepakket en via een USB interface, verstuurd naar de zonnesimulator. U kunt aangeven uit hoeveel cellen een paneel bestaat, of er meerdere celblokken in serie staan, wat eventueel de interne weerstand is in de cel en bij welke temperatuur de test moet plaatsvinden. Vervolgens kunt u zelf aangeven onder welke lichtomstandigheden u de test wilt uitvoeren. Al deze gegevens worden verwerkt tot een juiste V-I curve en vervolgens gaat de zonnesimulator de voeding sturen naar het maximum power point (MPP) onder deze omstandigheden en kunt u uw testen uitvoeren.
In principe is dit al voldoende voor installateurs die slechts inverters willen testen na reparatie.

 

Het systeem kan worden uitgebreid  met instrumentatie voor het testen van de uitgang van de inverter.
Deze wordt dan aangesloten op een programmeerbare AC belasting, eventueel een power meter en een programmeerbare AC voeding. De AC voeding is noodzakelijk om de verschillende netspanning en frequentie condities te simuleren. De AC belasting wordt gebruikt om onder verschillende belastingen te kunnen testen.  
 

Als laatste stap hebben we dan nog een compleet productie testsyteem waarbij dit alles is geïntegreerd in een groot 19” rack inclusief industriële PC en de software. Een kant en klare oplossing voor het testen van inverter modules.